img

Видове СОД услуги

/
/
/
539 Views

Има различни видове СОД. В следващите няколко реда ще разгледаме периметровите охранителни системи, които са много важна част от всеки СОД.

Периметровите охранителни системи се разделят на две групи: детектори за налягане или сеизмични детектори и детектори, които регистрират промените в електромагнитното поле, около тях. Първата група детектори регистрира вибрациите от ходене, бягане, скачане или пълзене от нарушители, в контролираното от детекторите пространство. Втората група подземни СОД детектори отчита промените в електромагнитното поле, около тях. Детекторите от втората група се делят на нови две подгрупи – активни и пасивни.

При активните системи е важно да няма около тях подвижни или неподвижни метални предмети, тъй като те могат да подадат фалшив сигнал към системата, а в някои случаи дори могат да блокират системата или да променят обхвата на контролираното от тях пространство.

Кабелът на системата трябва да е положен до метални огради, които са на поне два метра и половина от него. Също се препоръчва той да бъде монтиран на минимум пет метра разстояние от пътя или шосето, за да се избягнат фалшивите сигнали, породени от движението на автомобилите. За да намалим фалшивите аларми, трябва да монтираме балансирани системи, които са включени диференциално и използват два шланга. При тях детекторния блок се заравя под земята, който издържа на всякакви температурни изменения. Съвременните СОД подземни детектори използва най-често микровълнови, инфрачервени и видео детектори.

Избор на фирма за СОД или СОТ

Всички хора искат да се предпазят от нанасяне на материални щети, взлом или обир на имуществото, което притежават. Възниква обаче въпроса, как да защитим най-добре собствеността си. Трябва да изберем най-добрата фирма за охрана, за да сме сигурни, че имуществото ни ще бъде предпазено от недоброжелатели. Може да си наемете частна охранителна фирма или да се обърнете към отдел на МВР.

Повечето хора прибягват до монтирането на сигнално-охранителна техника (СОТ). В момента на пазара има десетки охранителни фирми, които предлагат услугите си, но за да изберете най-добрата от тях, трябва да съблюдавате няколко неща.

На първо място трябва да разберете какво е всеобщото мнение на хората за избраната от вас охранителна фирма. Трябва да разберете какви хора работят в охранителната фирма, дали са добри професионалисти, каква сигнално-охранителна техника(СОТ) ще ви инсталират от фирмата и за колко време ще успеят да стигнат до местопрестъплението при евентуален сигнал за взлом. Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за охранителната фирма, която ще наемете, е дали тя разполага с валиден лиценз, за да извършва тази дейност и с какъв набор от сигнално-охранителна техника(СОТ) и мобилни екипи (СОД) разполага охранителната фирма. За да няма недоразумения, след едно евентуално посегателство върху Вашата собственост, трябва да се уточни дали в такъв случай, охранителната фирма носи материална отговорност за понесените щети.

Сигурен съм, че всеки от вас е чувал за СОТ (сигнално-охранителна техника.) Дейността на фирмите, които предлагат тази услуга е насочена главно за опазване на обектите и имуществото на фирми и физически лица. Поради ниската цена или образованост (спрямо охраната), малцина българи използват услугите на охранителни фирми за домовете си, докато почти няма фирма, която да не се възползва от услугите на някоя охранителна компания. Само с една минимална такса за монтирането и поддържането на сигнално-охранителна техника (СОТ), фирмите си спестяват солидни средства за заплати на охранители, които да осигуряват нужното присъствие и опазване на имуществото.

Сигнално-охранителната техника (СОТ) осигурява 24 часов контрол и наблюдение (повечето фирми предлагат и видеонаблюдение), които срещу сравнително ниска такса, се грижат денонощно за спокойствието на клиента. Патрулите на охранителните фирми реагират бързо и адекватно. Те достигат до обекта, който е под техен надзор в рамките на няколко минути. Услугата „СОТ” е подходяща за Вашия дом в моментите, когато през по-голяма част от денонощието няма никой в него.

Използването на сигнално-охранителна техника(СОТ) в комбинация със СОД (екипи от професионално обучени патрули) е един от най-надеждните начини, които можете да използвате, за да осигурите професионална защита на Вашето жилище или търговски обект. Тези два метода за охрана ви гарантират навременна намеса и противодействие срещу недоброжелатели, които искат да навредят на имуществото ви.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *