img

Изгаряне на мазнини: Грешки, които не бива да допускаш

/
/
/
377 Views

Още няколко седмици и започва летния сезон. Решили сте този път да съберете погледите на плажа с добре оформено тяло или пък просто желаете да изгорите някоя друга мазнинка, натрупана по време на празниците…

Днес ще ви споделим за най-често допусканите грешки от трениращите, които искат да изгорят мазнините и същевременно да запазят мускулна маса.

Прекалено ниски калории

В 90 процента от случаите хората, които желаят да отслабват решават да се подложат на тежък и мъчителен глад. Крайната цел е ясна – кантара да покаже желаното число.

Победата изисква жертви, но повярвайте ни – накрая победата ще се окаже пирова. Всички знаят за “йо-йо” ефекта, който се наблюдава след такива хардкорд диети, при които се консумират прекалено малко калории в рамките на 800-1200 на ден..

Прекалено много или само кардио тренировки

Кардио тренировките са с страхотен начин да изгорите бързо мазнините, но заедно с тях ще загубите и голямо количество мускулна маса. Така, че, ако предположим, че цяла зима сте качвали мускулна маса, ще е истинска глупост да я загубите за 1 месец. Вярно ще свалите няколко килограма, но голяма част от тях ще са мускули, а не мазнини.

Най-добрият вариант е да съчетаете двата типа тренировки – с тежести и кардио. С правилна диета може да постигнете страхотни резултати.

Избор на грешни упражнения

Много хора избират изолирани упражнения или наблягат върху определена мускулна група, когато искат да отслабнат. Проблемът е, че това са едноставни упражнения, при които се изразходва много малко количество енергия и съответно се горят малко калории.

В период на чистене е добре да заложите повече на многоставните упражнения и в края на тренировката да направите 2-3 серии за някоя малка мускулна група – бицепс/трицепс/прасец или друга, за да изцедите мускула докрай. При многоставните упражнения се горят много повече калории и освен това може да натрупате и запазите мускулната маса.

Такива упражнения са клек с щанга, мъртва тяга, румънска тяга, набирания, лицеви опори, напади, раменни преси, лежанка и други.

Не следите калориите си

В основата на всяка диета е калорийния баланс. При дефицит на калории се свалят килограми, а при излишък се качват. Звучи просто, но не чак толкова.

Много хора знаят, че трябва да изключат джънк храните от менюто си, да ограничат всякакви газирани напитки; алкохол; сладко и т.н., за да поддържат добра фигура или общо казано – “да се хранят здравословно”.

Някои не осъзнават обаче, че и със здравословното хранене могат да се качват килограми и да бъдат “дебели”. Тогава се стига до въпроса ” Как, аджеба ям пържоли; салати и варени картофи, а вместо да отслабвам – дебеля?

За да сваляте килограми успешно – трябва да се придържате към калориен дефицит. Специалистите съветват да бъде от 200 до 500 калории дневно. Ако трябва да приемате 2500 калории дневно – намалете ги на 2200 и ще бъдете в калориен дефицит. Прекалено големия дефицит ще доведе до загуба на мускулна маса!

Не пиете достатъчно вода

Водата носи чувство за ситост. Пиенето на поне 2-3 литра дневно ще поддържа тялото ви и освен това може да “убие апетита”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *