img

Какво да не правим в Дубай?

/
/
/
2839 Views

Почивките в Дубай стават все по-популярни сред туристите от цял свят. Те, обаче, трябва да бъдат много внимателни с поведението си в Обединените арабски емирства, тъй като там действат местни правила и обичаи, различни от европейските.

Има едно нещо, което трябва да избягвате да правите, когато си взаимодействате с местни жители. Може би е изненадващо, че то не е свързано с религиозните порядки или облеклото на жените, както мнозина биха си помислили.

Почивката в Дубай винаги се очаква с нетърпение заради обещанието за гарантирано слънце, впечатляваща архитектура и лукс на високо ниво. Много е важно, обаче, да не се забравя, че начинът на живот в Дубай и останалата част на ОАЕ може да се различава страшно много от този в западния свят.

Ето едно правило, което е много важно да се спазва. Нещо, което в другите страни се възприема за нормално, предизвиква проблеми в ОАЕ.

За туристите, които смятат да се подложат на диета и да намалят храната, това ще се окаже много трудно в Дубай. Причината е, че ако откажете предложена ви храна, това се счита за изключително грубо.

Говорител на саудитската туристическа компания Almosafer обяснява пред британския „Експрес“: „Трябва да приемете храна или напитка всеки път, когато ви се предлага. Ако кажете „Не, благодаря“, това може да бъде обидно, защото предполага, че не харесвате храната, която са ви осигурили“.

„Забележете, това, което се счита за най-хубавата част от ястието – например месото, обикновено се сервира накрая, така че не посягайте към него докато не ви предложат“, добавя той.

Освен това, нещо, което се счита за нормално в много държави – да си „оближете“ чинията в знак на това, че сте изключително доволни от храната и като комплимент към готвача, не се възприема по същия начин в Дубай.

„Признак на добри маниери е да оставите малко храна в чинията си в края на храненето. Традиционно се смята, че празната чиния е на глад. Също така се предполага, че домакинът не е успял да ви нахрани достатъчно“, добавя експертът.

Ястията, които са популярни в Дубай, може да изненадат мнозина от европейците.

В ОАЕ камилското месо се яде. То е по-твърдо от говеждото, но вкусът е подобен на телешко с лек сладникав оттенък.

Друго обичано ястие, което може да накара европейците да извърнат носове, е сварени в гърне агнешки тестиси. Въпреки странните си съставки, то се готви в цвърчащо олио и смес от традиционни подправки.

Още едно важно правило от етикета за маса е да не си издухвате носа. „Не си духайте носа на маса. В някои страни това се счита за силно обидно и проява на лоши маниери. Няма никакъв проблем, обаче, да си почистите зъбите с клечка“, съветва експертът.

Източник: ФАКТИ

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *