img

Какво е СОТ и какво е СОД

/
/
/
801 Views

Когато стане дума за охрана на частни обекти, в главата на хората веднага изникват СОТ и СОД. Повечето хора бъркат значението на двете абревиатури, но това е разбираемо, защото те са взаимосвързани. Съкращението СОТ означава сигнално-охранителна техника, която включва системи за видеонаблюдение, алармени системи и още много други охранителни средства. Колкото и да е добра тази техника, тя е безполезна при едно евентуално нахлуване на крадци, които могат да я деактивират. Точно тук вече е нужна сигнално-охранителната дейност.

Абревиатурата СОД означава сигнално-охранителна техника, която се осъществява от професионални патрули, които реагират на подадения сигнал от охранителната техника. Екипите на СОД пристигат по най-бързия начин на местопрестъплението. Те могат да охраняват и обекти, които не са свързани със системи за контрол на достъп. Патрулите на СОД са от голяма помощ за малките населени места, защото те могат да им осигурят денонощна охрана и да извършват регулярни посещения.

За всеки е важно да опази имуществото си от недоброжелатели. Всеки от нас се е трудил упорито за вещите си. Сигнално-охранителната техника и патрулите на СОД ни осигуряват спокойствие и сигурност от недоброжелатели, които искат да навредят на имуществото ни, но без каквато и да е охрана, много трудно може да опазим ценностите си от посегателство.

Имате ли нужда от СОТ

Много хора си задават въпроса, дали имат нужда от СОД в дома си и с какво подобна фирма може да им помогне. Всеки човек притежава нещо, което му е скъпо. Това може да е телевизор, компютър, бижута или друг предмет, който е с голяма стойност за притежателя му. Би било безотговорност, ако не се погрижим за собствеността си. Повечето хора се доверяват на полицията, но повярвайте, те не могат да бъдат едновременно на хиляди места и както повечето от вас, които са били жертва на крадци знаят, че родната полиция трудно успява да открие извършителите на подобен тип престъпления.

Ако често отсъствате от дома си и няма никой в него, е добре да се доверите на някоя фирма, която извършва сигнално-охранителна дейност (СОД). По този начин ще се подсигурите и ще знаете, че някой ще пази собствеността ви от недоброжелатели. Ако искате да увеличите сигурността на жилището си можете да се консултирате с някоя охранителна фирма, която да ви покаже всички пропуски в сигурността на жилището ви, които въпреки, че на вас ви изглеждат солидни, могат да бъдат лесно манипулирани от крадците. Като например популярните масивни брави и патрони, които обаче са елементарни за повечето крадци.

Системите за контрол на достъпа известяват фирмите за СОД на момента, в който някой се опитва да нахлуе в дома ви. СОД фирмите предлагат най-различни сигнално-охранителни техники, които могат да предпазят дома ви от недоброжелатели. Някои от тях се задействат при движение в помещението, други пък при по-силни сътресения на входната врата.

Как да изберем фирма за охрана

В момента има голямо разнообразие от охранителни фирми, които могат да охраняват вашето имущество. Трябва да научите какви услуги предлагат охранителните фирми и на каква цена, преди да се възползвате от услугите на някоя от тях.

Стандартните охранителни фирми използват сигнално-охранителна техника (СОТ) и мобилни екипи от обучени охранителни (СОД). Направете свое проучване и разберете какво е нивото на охранителната фирма, на която сте се спрели и се поинтересувайте какво е въоръжението, честото на огледите и автомобилите, с които патрулират СОД екипите на фирмата. След като се уверите, че фирмата разполага с необходимата техника и професионално обучени патрули (СОД), информирайте се дали фирмата покрива щетите от евентуален инцидент с имуществото ви. Според индивидуалните ви предпочитания, можете да направите избор на това дали в дома ви да се инсталира единствено СОТ (сигнално-охранителна техника) или да ви бъде осигурен и човешки ресурс (СОД).

Когато се уверите, че охранителната фирма ви удовлетворява, може да преминете към подписването на договор. Можете да се доверите както на частна охранителна фирма така и на МВР. Не се бавете с наемането на охрана. Вие най-добре знаете колко трудно сте се сдобили с имуществото си и колко нелепо ще бъде да го загубите, защото не сте му осигурили качествена охрана.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *