img

Морското конче – Агент под прикритие във водата

/
/
/
225 Views

Едва ли много хора са подозирали, че всъщност морските кончета са риби и принадлежат на семейство „Морски игли”. Морските кончета обичат топлите води и по-точно крайбрежията, чието дъно е покрито с голяма растителност и корали. Размерите на морските кончета са най-различни, те могат да бъдат от 2 до 35 см. Морските кончета плуват вертикално, тъй като гръбната им перка ги държи изправени. Принципно движението на морските кончета не може да се определи точно като „плуване”, защото те се движат с помощта на водните течения. Морските кончета най-често се придвижват по двойки със сплетени помежду си опашки. Докато се хранят, морските кончета се прикрепват към близките растения, за да не ги отнасят теченията. При опасност, водните кончета могат да си сменят цвета и да се слеят с околната среда, най-често използват за прикритие – водораслите.

 

Морските кончета се хранят с водорасли, планктон и в редки случаи с дребни рибки. Те могат да въртят очите си във всички посоки, независимо едно то друго. Тази способност им помага да търсят плячката си, без да им се налага да помръдват. Морските кончета нямат зъби и всмукват храната си. Интересното при тях, е че нямат стомах и храната им буквално минава през тях и затова им се налага нонстоп да се хранят.

 

Размножителният период за морските кончета настъпва през май месец и свършва през август. През този период морските кончета се събират по двойки и изпълняват красив танц, който включва дълбоки поклони и валсови кръгове. Морските кончета са единствения вид на земята, при който забременява мъжкият индивид. Женската снася яйцата в специална торбичка в корема на мъжкия, където се оплождат и след определен период от време се раждат. Новородените морски кончета са пълни копия на родителите си. Те са много тромави, въпреки, че тежат едва 8-10 гр. Това се дължи на по-силно развитата им глава и гръбна перка сравнение с останалата част от тялото. Веднага щом напуснат корема на бащата, малките морски кончета заживяват самостоятелно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *