img

Необичайни факти за Бялата риба

/
/
/
688 Views

Бялата риба е хищна, сладководна риба, която е представител на семейство Костурови. Тя обитава бавнотечащи реки, езера и язовири. Бялата риба е силно разпространена у нас, както и в Европа, Азия и в някои части на Америка. В България, тя се среща по долните течения на реките Дунав, Марица и Камчия. Нейните размери варират между 130 см и тегло 12-15 килограма. Средната продължителност на живота на бялата риба е около 13-15 години. Бялата риба им удължено тяло, което е покрито със сравнително големи ктеноидни люспи, които са дълбоко сраснали в кожата. Люспите на гърба й са в масленозелен до сив цвят, страничните части на тялото й са сребристо-жълти, а корема й е снежнобял. На гърба има две перки, като първата се състои от 13 до 15 бодливи лъча, а втората от 1 до 3 твърди и от 20 до 23 меки лъча. Бялата риба има голяма и издължена глава, и крайна уста с широк отвор. Челюста й е покрита с малки и големи зъби.

Бялата риба достига полова зрялост на 3-4 годишна възраст. Размножителният период при тях започва от април до края на май. Женската снася около 1 милион хайверни зърна, които хвърля в гнезда на дълбочина от половин до три метра, в зависимост от водоема. Излюпването на малките рибки става след 10-15 дни. Когато достигнат 4-5 см, те преминават към хищническия начин на живот.

Младите риби ловуват на групи, докато по-старите се движат и ловуват самостоятелно. Те се хранят със слаби и болни риби, както и с жаби, раци и други по-дребни обитатели на водоемите. Белите риби предимно атакуват ята от плевелна риба, като при всяка атака нанасят големи поражения. Бялата риба е активна през нощта и имено през тъмната част от денонощието излиза на лов. През първите си години ловува и се храни предимно с бабушки, костури и др, но когато наедрее и заживее самостоятелно, е способна да ловува себеподобни с маса до половин килограм.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *