img

Световните медии съобщават за смъртта на Ким Чен Ун

/
/
/
5933 Views

Вечерта на 25 април световните медии съобщиха: лидерът на КНДР Ким Чен Ун почина.

Както обикновено във всички новини за живота на севернокорейския елит, надеждността на подобни публикации все още е трудно да се прецени: едно азиатско издание цитира друго, и двете цитират трето, а официалните източници в Пхенян са мълчаливи.

Тези събития бяха предшествани от медийни публикации за „тежкото състояние“ на младия (няма и 40 години) политик: уж той е претърпял сърдечна операция, но тя била неуспешна и Ким изпаднал в кома.

Според информационната агенция Ройтерс делегация от китайски лекари и служители пристигнала в КНДР спешно, вероятно във връзка със здравословното състояние на техния североизточен съюзник.

Всъщност младият лидер не се появява на публично място повече от седмица, включително дори на най-важния държавен празник 15 април – рождения ден на бащата – основател на КНДР, дядо му – Ким Ир Сен.

При Ким Чен Ун започна известно „разреждане“ на напрежението със Запада – например на сензационна среща с американския лидер Доналд Тръмп беше постигнато споразумение за замразяване на севернокорейската ядрена програма.

В същото време Тръмп може би знае нещо за своя „нов източен приятел“, което ние не знаем – по-специално, вчера американският президент нарече публикациите за смъртта на Ким „фалшификати“.

Във всеки случай, както казват експертите, хипотетичното оттегляне на лидера на свръхцентрализирана авторитарна държава с ядрени оръжия и техните средства за доставка може да породи сътресения в целия Азиатско-тихоокеански регион.

Източник: glas

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *