img

Строго забранено е претоплянето на тези 7 храни, стават много опасни!

/
/
/
1915 Views

Предлагаме на вашето внимание топ 7 на продуктите, които стават потенциално опасни при повторно подгряване и са по-вредни, отколкото полезни.

Тези храни губят своите свойства.

Всички знаем, че при приготвяне на храната трябва за безопасност да подлагаме продуктите на висока термична обработка.

Правилото за ядене след 15 часа помогна на хиляди да се отърват от излишните килограми и да свалят маса мазнини

Но напълно забравяме, когато става дума за повторното им затопляне. Още едно важно правило, което трябва да запомним: Не затопляйте храната повече от един път!

Ето кои са и продуктите:

Гъби

Тази храна е добре да се консумира веднага, след като е била приготвена. Не се препоръчва използването им при повторно нагряване. Всъщност, в резултат на излагане на високи температури на този продукт, съдържащите се в тях протеини образуват вредни съединения, които са далеч от безопасни. Ето защо, ако искате да давате на гостите си с гъби, пригответе ги на ново.

Масло 

При нагряване в структурата на маслото се образуват опасни мастни киселини – транс-мазнини. Те влияят неблагоприятно върху метаболизма на човека. В някои случаи те дори увеличават риска от развитие на рак.

Ориз

Оризът е прекрасна и здравословна гарнитура. Но може да получите от него хранително натравяне след повторното му нагряване. Проблемът в случая се крие не толкова в повторното загряване на самия ориз, колкото в условията на съхранение преди това. Суровият ориз може да съдържа спори на бактерията Bacillus cereus, които предизвикват хранително натравяне. Дори при варене на ориза, тези спори могат да оживеят.  Ако оставите готовото ястие при стайна температура, спорите ще се размножават и могат да доведат до отделянето на отрова, която предизвиква повръщане или диария.

Замразете лимон и мед и кажете сбогом на туморите, диабета и затлъстяването

Картофи

Това е най-популярният продукт в нашето меню. Картофите съдържат бактерии, които се унищожават чрез топлинна обработка, но съхраняването на това второ ястие при стайна температура може да доведе до размножаване на патогенната флора.

Яйца

Яйцата са един от основните продукти, съдържащи голямо количество протеини, които са необходими за нашето тяло. Когато яйцата се претоплят, в тях се синтезират опасни вещества, затова е по-добре да не се рискува.

Пиле

Трудно е да изядете цялото пиле наведнъж, затова обикновено го делите на порции за няколко хранения. Съставът на белтъчините обаче се променя, когато студеното пилешко се нагрява повторно след като вече сте го охладили. Това може да предизвика проблеми с храносмилането.

Лук

Лукът, целината и цвеклото са зеленчуци, които често се използват в супи. Въпреки това, загряването на храна с тези съставки е опасно. Тези зеленчуци често съдържат нитрати, които се превръщат при нагряване с нитрити, които действат като патогени на раковите микроорганизми.

Източник/zdrave.to

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *