img

Студентски град ще има нов кампус

/
/
/
1440 Views

Велоалея и няколко фитнеса на открито ще бъдат на разположение на студентите, чиито блокове ще попаднат в първия кампус в Студентски град. Това предвижда одобрения проект на новото пространство, в което ще бъдат заградени с общо 3 блока.

В кампуса ще бъде направено и споделено пространство за учене и кафене. За да има къде да перат студентите дрехите си пък се предвижда да бъде оборудван и с перални. Освен места, на които младежите да поддържат спортната си форма, в кампуса ще бъдат изградени и пейки, на които да си почиват. Предвидено е и озеленяване с дървета и храстчета. Ще има и специални места за паркира на колите, за да не бъдат унищожени тревните площи.

Кампусът ще бъде разположен в близост до сградата на общината в район „Студентски“, обяснява председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Яна Вангелова, цитиран от „Монитор”.

Два от блоковете в него ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Сградите и на двата ВУЗ-а се намират в близост до заграденото пространство, подобно на модела на университети в Западна Европа. „Излизаш от кампуса и отиваш на лекции. Около теб се виждат зелени площи, пейки, има места, където да четеш и чертаеш с колегите си. Това се неща, които съм виждала в другите държави“, обясни Вангелова.

В заграденото пространство ще се влиза през два входа–от паркинга и през специална бариера. Това ще се случва най-вероятно с помощта на карти и достъпът на външни лица в кампуса ще бъде ограничен. „По този начин ще бъде изградено по-сигурно пространство за студентите. Сега всеки може да влиза в общежитията “, коментира председателят на НПСС.

Проектантът на кампуса е избран от жури от представители от Министерството на образованието и науката, МГУ, ТУ- София, НПСС, Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община и районната администрация. Оказа се, че кандидатът е бил само един и не е имал конкуренция.

Яна Вангелова обясни, че може би не всичко от проекта ще бъде изградено, но в него е помислено за всичко необходимо за студентите. Средствата за кампуса ще бъдат отпуснати от просветното министерство, но не се знае какъв ще бъде техният размер, каза още председателят на НПСС.

София / България

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *